2011. augusztus 8., hétfő

Női kasztok I., A Hipszterek.Vagyis „Ráférne a népre már egy ízlésterápia, mert...”

Mielőtt belevágnék leszögezném, hogy senkit nem áll szándékomban megsérteni! Mindenki tudja, hogy csúnyán bekategorizálom az embereket különféle csoportokba ruházatuk, külsejük, viselkedésük alapján. Erről sajnos nem tehetek, szakmai ártalom, és persze némi szókimondás. Nem élek azzal az elvvel, hogy minden ember egyforma, és blabla....nem, rászolgáltak, hogy megkülönböztessem őket. Ezt a posztot, és ami a jövőben ez után fog következni azért hoztam létre, mert szűk baráti körben a kasztok  igen is léteznek, de egyszer sem szedtük össze pontosan értelmezve őket, és amikor egy kívül álló rákérdez, nem kap egységes felvilágosítást. Vannak negatív, és pozitív kasztok. A negatívval van bajom, a pozitívval nincs értelem szerűen.
Első, és talán legrégebben általam bekategorizált nő, és embertípus az nem más mint a Hipszterek.:) ezt meg kell nézni!(Ezen a néven fogom őket nevezni, bár nem rég tudtam meg, hogy így nevezik magukat. Évekkel ezelőtt nekik kreált gyűjtőnevet nem szívesen írnám ki, mert elég lealacsonyító és valószínű törvénybe is ütközik.) Ehhez a poszthoz felhasználok egy nagyon jó kis segítséget, amire nem rég bukkantam rá. „Amerikában és Nyugat-Európában az elmúlt 2-3 év abszolút hívószavává nőtte ki magát a hipszterség fogalma. Ha egy szórakozóhelyről, kávézóról, designboltról vagy akár egy pékségről kiderül, hogy az hipszter fellegvár, akkor özönlenek oda a hasonlóan öltöző, a világról hasonlóan gondolkodó, a kultúrával tudatosan foglalkozó arcok. Hipszterek, vagy akik azok akarnak lenni. Kik is ők, és mit kell róluk tudni?” Mielőtt még nem tudtam, hogy ez egy létező csoport,és nem csak a mi kreációink, amikor betévedtünk egy helyre amelyet átlengett a hipszterség érzése, fejvesztve menekültünk. Egyik ilyen "szelektív .... gyűjtő" oldal a Face Hunter, amitől már 2-3 éve is rosszul voltam, és azóta sem változott. Egy két görgetés és mindenki elé tárul pikk-pakk az, ami két lábbal tiporja mind azt ami Michelle-nek szent.
Honnan ered?
”Az amerikai szlengben a hipster kifejezés az 1940-es években honosodott meg, elsősorban a jazzklubok közönségére utalva, majd egyenes folytatása volt ennek a Kerouac Útonjából megismert 50-es évek beatgenerációja. A 90-es években a fogalom újra divatba jött az alternatív/indie szubkultúra egyes csoportjaira. A Time magazin szerint hipszter, aki: olyan filmes idézetekkel hord pólókat, amiket sosem láttál, lefitymál, ha Coldplay-t hallgatsz, azt gondolja, hogy Kanye West tőle lopta a napszemüvegét, és mindenáron azt sugallja, hogy semmivel sem törődik. Ekkoriban egyaránt a hipszter kultúra kelléke volt a nagymama pulcsija, a hatalmas Wayfarer napszemüveg, a farmer rövidnadrág és a Converse Allstar. Mára a hipszterekre komoly marketinggépezet épít, sajátos gondolkodásukat, esztétikai világukat igyekeznek kiszolgálni a nagy cégek is, hiszen a közösségi média korában ők az igazán véleményformálók. Itt például a Honda hipszterreklámja.” Klasszikus kép. Feltétlen nézze meg mindenki a reklámot!
Mit olvasnak? Mit néznek? Mit hallgatnak? Miről beszélnek?
”A hipszter nagyon tájékozott legyen szó a kultúra bármely szegmenséről, és határozott véleménye van. Bár a klasszikus hipszter előbb fog a kezébe képregény klasszikust, mint mesekönyvet, de a társalgásban egyenrangúan szerepel az, hogy mit mondott Jay-Z a divatról, Nietzsche a vallásról, hogy J-lo válik, vagy épp új app jött ki az okostelefonra. Persze a bulvárhíreket sem a sajtóból szerzik be, hanem a Twitterről, a PerezHiltonról, a Dazed Digitalról, vagy a Vice Magazine-ból. Facebookon fent vannak és megosztanak, de az igazi terepük a Tumblr. Nem riadnak vissza a technikától sem, olvassák a Wired-et, a Gawkert és a Mashablet, és legalább egy ismerősük van a képzőn vagy az iparon, ezért bújják a Wallpapert is. Ugyanakkor a trendi sorozatok, mint a Californication, vagy a Dexter sem kerülik el a figyelmüket, igaz, jobbára letöltve, felirat nélkül. Mert a hipszter világpolgár, és nemcsak Londonban járt már, de Ázsiában is, az angolt pedig tökéletesen bírja. Jövőjüket a kreatív szakmák valamelyikében képzelik el, ha nem már most is ott dolgoznak, vagy épp a munka egyáltalán szóba kerül. „ Van egy oldal, amit teljesen beleng ez az érzés,és foggal körömmel védik, tolják előre azt ami az övék és úgy gondolják ilyen.Érdemes elolvasni egy-egy egekbe magasztalt fiatal,friss, nagyon modern, nagyon design, nagyon iparművészt, és a kommentekben ha valaki halkan elmondja a véleményét, hogy „...de hiszen ez nem is olyan szép.”, öten ugranak rá és elhordják mindenféle hozzá nem értő senkiházinak. Igazán jól mulatok néha. De semmi baj, szívük joga, csak engem akasztanak ki vele néja. Olvasom a cikkeket és már a szófordulatoktól rosszul vagyok.
Mit vásárolnak?
”Sok mindent, és - a környezettudatosak kivételével - sokat. A hipszterek imádnak mindent a 80-as évekből, amiről azt hittük a 90-es években, hogy már örökre eltemettük. Például az ilyen autókat. Ruhában meghatározhatatlan a kínálat, hiszen a világ hipszterközönsége egyszerre vásárol a 20 legmenőbb, kis szériás online deisgner ruhaboltból, turkálókból vagy éppen márkaboltokból. Dívik a kalap és a kendő, ugyanúgy elképzelhető a legdurvább műszálas felső a legfinomabb anyagú nadrággal, mint ahogy a Hunter S. Thompson féle fehér tornacipő, az oldschool Adidas, vagy a legdurvább, rapperek által hordott neonszínű sneakerek. Mindegy, csak egyedi kombináció legyen, legjobb, ha a WAMP-on kezded a keresést.” Úúúúú! Párszor elcipeltek a WAMP-ra, egy két kedves ismerősön kívül akivel találkoztam, az élmény borzalmas volt!
”Imádják a régi, tükörreflexes gépeket, a Polaroidot, de ha nincs kéznél, akkor mobillal készítenek szépiás, 80-as évekre hajazó képeket. Az USA-ban már a lakberendezők is felfigyeltek rájuk, hiszen nem lehet minden Bauhaus, pop art és art deco, ezért működnek olyan site-ok, mint a Hipsterhome vagy a Dwell. Nemcsak az számít, hogy mi szól, az is miről. Imádják a hi-fit, sőt a high endet, a régi bakeliteket, ezért máig eljárnak lemezbörzékre, antikváriumokba.” Budapest leg hipszterebb eseménye és pontról, pontra felsorolt boltjai.Ez a link egy igazi gyöngyszem!
Hova járnak? Mit hallgatnak?
”Vigyázat, ne keverjük a kockákkal! Bár sokak szerint a hipsztereknek nem a csajozás a lényeg a buliban, hanem a jelenlét, a dasein, de nem otthonülő és a képernyő mögül szakértő típusok, hanem övpék a város. A hipszeterek – bár nyitott, toleráns népek – leginkább hipszeterekkel szeretnek vegyülni. Így aztán gyorsan terjed a hír a városban, ha egy helyet már teszteltek és alkalmas a party-zásra. A helyekre általában Vespa robogón vagy kerékpáron érkeznek, amely vagy régi olasz versenybringa, vagy egyedi építésű retro-fixi. Zenében széles a választék, sőt azt szeretik, ha nagyon széles. Az igazi hipszter mindent hallgat az elektrótól a jazzig, egyesek még a klasszikus zenével is bepróbálkoznak. Mindegy, hogy indie-gitárzene, glitch-elektró, pszichedelikus wonky hiphop, gangsta rap, érzelmes dubstep, 80-as évek szinitpop vagy ipari zenéje, az a lényeg, hogy határozott véleményed legyen róla. A hipszetereket nem igazán a tánc érdekli, ennek ellenére már Budapesten is sokukkal találkozhatunk az olyan bulikban, mint a smart-elektró Kunk, az indie Tesco Disco, a globáltenczenés GhettoBazaar, a wonky-s Space Is Called vagy épp a kiugrott drum and bass-esekre utazó Budapest Bassmusic bulijain. Az egyes hipszter táncfogásokat jól figurázzák ki a Youtube-on, itt egy gyöngyszem.” Hozzá tenném még a Merlin-t, ahonnan én telefonos segítséggel menekültem el. Eszem megáll...
Még egyszer hangsúlyoznám,egyáltalán nem gyűlölködő a poszt, hisz ők maguk is elkülönítik magukat a másoktól, Csupán egy kis tiszta vizet öntöttem a pohárba, azok számára akik nem tudták hova tenni a jelenséget. Köszönet a forrásnak!
Hamarosan egy újabb általam nem szívlelt, ez már kifejezetten női kasztról lesz szó, ahol már nem fogok ennyire finoman fogalmazni.
Csók,puszi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése